Medarbetare berättar

Medarbetare berättar

Hos Umia satsar vi på trivsel och utveckling

Umia är en modern och innovativ arbetsgivare. Vi tror stenhårt på samverkan över teknikgränser och specialistområden. Vi tror också på personligt ansvar och att vi ska ha roligt på jobbet i en professionell anda.
På den här sidan berättar några medarbetare om Umia. Kanske dina blivande arbetskamrater!

Oscar Sundström

Styr- och reglertekniker

”Jämfört med andra ställen märks det att här jobbar vi som i ett lag oavsett teknikområde. Umiamodellen är bland det bästa jag varit med om. Den gör det enklare för oss, särskilt om det strular, för då har man alltid någon att fråga.

I den här branschen kan det vara så att en del tekniker kör sitt eget race, men på Umia samarbetar vi. Jag gillar verkligen att jobba på det sättet.

Jag har ett roligt och omväxlande jobb som jag trivs mycket bra med. Varje jobb är en ny utmaning och man får tänka till. Trots att Umia är ett ganska stort företag, så känner jag mig inte som en i mängden. Man får synas, blir informerad och får feed-back, plus att företaget erbjuder utbildningar om man är intresserad av det.

Vi har också ett bra lönesystem med bonus och delaktighet för alla oavsett om man är tjänsteman eller tekniker.”


Tugba Cicek

Projektledare Rörteknik och Entreprenadchef

”Jag började jag som montör på Umia 2016. Efter ett år blev jag lagbas och kände mig samtidigt mo­tiverad att läsa vidare, så jag pluggade på distans paral­lellt med jobbet. Umia har ställt upp jättebra. Vill man utvecklas finns alla möjligheter.

När jag var klar med utbildningen till projektör på Yr­keshögskolan fick jag frågan om jag ville bli projektleda­re, och jag trivs verkligen med jobbet. Hösten 2022 fick jag även uppdraget som Entreprenadchef. Det känns både hedrande och kul.

Umiamodellen är en klockren idé som passar för dagens moderna energi­teknik. Det mesta hänger ihop och då måste man plane­ra och jobba utifrån det. Vi hjälps åt över teknikgränser­na här. Det är både personligt utvecklande och bra för slutresultatet.”


Carl Hjertman

Projektledare Elteknik

”Jag trivs bra, särskilt med gemenskapen mellan dom olika teknikdisciplinerna som finns hos oss på Umia. Det är utvecklande i jobbet. Det samspelet är nog väldigt svårt att hitta någon annanstans.

Friskvårdsbidraget är bra. Det kan användas till så mycket mer än att bara gå till gymmet.

Den privata sjukvårdsförsäkringen ger en extra trygghet. Och så bonusen förstås, som vi anställda får ut när firman går bra. Den är en extra morot i jobbet.”


Jessica Granström

Administratör

Allt ifrån fakturering, löner och bokslut till personaladministra­tion och diverse praktisk problemlösning ingår i jobbet. Plus lite till. Hon började 2016 och sedan dess har Umia Nord, där Jessica jobbar, vuxit snabbt till runt 100 anställda.

”Jag har ett kul och omväxlande jobb. Vi har stor frihet under ansvar. Trots att vi blivit ganska stora, har vi en familjär känsla.

Även om verksamheterna skiljer sig en del, innebär Umiamodellen att det finns en röd tråd som gör det enklare att sätta sig in i olika frågor som ska hanteras.”


Sven-Ola Öberg

Projektledare Rörteknik

”Jag trivs, men visst var det en utmaning att ta steget till ett nytt företag. Nu är det ganska många år sedan. Och det blev en nytändning att byta arbetsgivare. Jag har dryg 30 år i branschen. Först som rörmontör i 20 år och efter det som arbetsledare. Nu är jag projektledare sedan starten av Umia Nord våren 2015.

Det var kända och duktiga personer i ledningen plus att Umiamodellen lockade. Och den fungerar verkligen. Ganska snabbt märkte jag att det gör skillnad när företagets filosofi går ut på att man ska samarbeta över teknikgränserna. Det är ju så här man vill jobba.

Jag tycker det är trivsamt och det ger en god stämning ute på byggena. Dessutom blir vi effektivare totalt sett. Umiamodellen märks även på fikarasterna. Montörerna sitter lite huller om buller, inte enbart med kollegerna inom sitt eget gebit.”


Anna Fredriksson

Säkerhetstekniker

Med över 30 års rutin som elektriker, har Anna sett den nödvändiga utvecklingen till allt mer samarbete mellan olika teknikområden. Hon började på Umia 2016.

”Umiamodellen var en starkt bidragande orsak till att jag val­de Umia. När jag peppar andra att söka jobb hos oss, är det all­tid den jag berättar om.

Vår samarbetsfilosofi underlättar arbetet och lägger grunden för god stämning och förståelse för helheten. Jag trivs mycket bra på jobbet.”


Joacim Holmqvist

Entreprenadmontör Elteknik

”Jag har jobbat här i Ystad i snart 20 år. Tidigare hette vi Elan El&VVS, men när grundaren gott och väl passerat pensions­åldern valde han att sälja våren 2019.

Övergången till Umia har gått smidigt och vi har hållits informerade. Det flyter på bra och känns som något av en nytändning på jobbet.

Umiamodellen, med samarbete över teknikgränser­na, liknar sättet vi redan arbetar på. Det känns intres­sant att det blir än mer uttalat nu när vi är Umia, men för oss montörer är det inga stora förändringar. Det är nog mest administrativa nyheter för projektledarna.

Det är fortsatt bra drag med jobb och jag trivs fint med mina arbetsuppgifter. Det är en intres­sant bransch.”


Kristin Eriksson

Senior konsult, Umia Innovation

Kristin har lång och bred erfarenhet av ledarskap och processut­veckling inom industrin, både i Sverige och internationellt, bland annat som fabrikschef i Frankrike.

”Jag trivs i konsultrollen. Det är intressant och roligt att hjälpa våra kunder med nya infallsvinklar och strategier.

Vårt erbjudande Processer – Teknik – Ledarskap är ett starkt stöd för växande fö­retag. Som konsult jobbar man ofta ensam, men Umia Innovation är bra på att samla oss regelbundet.

Det är också en styrka att vi har så mycket olika kompetenser in-house. Det är en bredd som jag och mina kunder har nytta av.”


Mika Räisänen

Projektledare Fläktteknik

Mika började på Umia 2016 som ledande montör. Han har runt 25 års erfarenhet i branschen.

”Det var Umiamodellen som lockade. Jag kollade in hem­sidan och gillade upplägget. Jag är helnöjd att jag valde Umia.

Istället för tjafs mellan teknikområden, som det ofta kan vara i branschen, fokuserar vi på samarbete. Det är en stor fördel både för oss och kunderna.

Vill man utvecklas och ta nya steg inom företaget finns alla möjligheter. Jag själv är ett bevis för det. Det gick bra att gå från montör till projektledare och mer övergripande ansvar.”


Mer information