Medarbetare berättar

Medarbetare berättar

Hos Umia satsar vi på trivsel och utveckling

Umia är en modern och innovativ arbetsgivare. Vi tror stenhårt på samverkan över teknikgränser och specialistområden. Vi tror också på personligt ansvar och att vi ska ha roligt på jobbet i en professionell anda.
På den här sidan berättar några medarbetare om Umia. Kanske dina blivande arbetskamrater!

Linda Josér Wedin

Serviceledare Elteknik

Linda började arbetslivet på Ica, sedan utbildade hon sig till elektriker och började som installatör för drygt tio år sedan.

”Jag trivdes bra som installatör, men fick problem med ryggen för några år sedan. Till slut blev det operation och det gick snabbt eftersom vi har en så himla bra försäkring via Umia.

Även om det blev bättre kunde jag inte fortsätta. Jag fick tänka om. Testade som konstruktör på en annan firma, men efter ett tag ringde jag min chef på Umia och frågade om jag fick komma tillbaka. Det blev bra!

Jag gillar jobbet, får fint stöd av min mentor och trivs verkligen. På Umia får man chansen att utvecklas om man vill.”


Kristoffer Ullberg

Montör Rörteknik

Kristoffer har jobbat några år inom både kyla/ventilation och rörteknik. Tidigare arbetade han på ett mindre företag.

”Även om Umia är ett betydligt större företag än där jag jobbat förr, så finns den där familjära känslan. Jag ansvarar för egen servicebil och trivs jättebra. En hel del uppdrag är jag ute på själv, men det finns ändå alltid någon att fråga och bolla lösningar med.

Vi är ett bra gäng som hjälps åt över teknikgränserna. Jag gillar det upplägget. Man lär sig nya saker och utvecklas, samtidigt som jag själv kan bidra till helheten.”


Carl Hjertman

Projektledare Elteknik

”Jag trivs bra, särskilt med gemenskapen mellan dom olika teknikdisciplinerna som finns hos oss på Umia. Det är utvecklande i jobbet. Det samspelet är nog väldigt svårt att hitta någon annanstans.

Friskvårdsbidraget är bra. Det kan användas till så mycket mer än att bara gå till gymmet.

Den privata sjukvårdsförsäkringen ger en extra trygghet. Och så bonusen förstås, som vi anställda får ut när firman går bra. Den är en extra morot i jobbet.”


Tugba Cicek

Projektledare Rörteknik och Entreprenadchef

”Jag började jag som montör på Umia 2016. Efter ett år blev jag lagbas och kände mig samtidigt mo­tiverad att läsa vidare, så jag pluggade på distans paral­lellt med jobbet. Umia har ställt upp jättebra. Vill man utvecklas finns alla möjligheter.

När jag var klar med utbildningen till projektör på Yr­keshögskolan fick jag frågan om jag ville bli projektleda­re, och jag trivs verkligen med jobbet. Hösten 2022 fick jag även uppdraget som Entreprenadchef. Det känns både hedrande och kul.

Umiamodellen är en klockren idé som passar för dagens moderna energi­teknik. Det mesta hänger ihop och då måste man plane­ra och jobba utifrån det. Vi hjälps åt över teknikgränser­na här. Det är både personligt utvecklande och bra för slutresultatet.”


Jessica Granström

Administratör

Allt ifrån fakturering, löner och bokslut till personaladministra­tion och diverse praktisk problemlösning ingår i jobbet. Plus lite till. Hon började 2016 och sedan dess har Umia Nord, där Jessica jobbar, vuxit snabbt till runt 100 anställda.

”Jag har ett kul och omväxlande jobb. Vi har stor frihet under ansvar. Trots att vi blivit ganska stora, har vi en familjär känsla.

Även om verksamheterna skiljer sig en del, innebär Umiamodellen att det finns en röd tråd som gör det enklare att sätta sig in i olika frågor som ska hanteras.”


Joel Arkeklint

Uppdragsledare Rör-/Fläktteknik

Joel har arbetat som konsult i runt nio år. Före studierna till ingenjör jobbade han några år som ventilationstekniker.

”Jag trivs på Umia. Vi har en bra affärsmodell som också är en marknadsfördel. Kunderna uppskattar vår helhetssyn, och för mig personligen är det utvecklande att samarbeta med alla teknikområden.

Här på Teknikkonsult i Stockholm har vi många externa uppdrag, men också en hel del internt i koncernen. Vi har jobbat med Kiruna, Gävle, Uppsala, Malmö – ja, i stort sett över hela landet. Det är kul och ger perspektiv på jobbet. ”


Sven-Ola Öberg

Projektledare Rörteknik

”Jag trivs, men visst var det en utmaning att ta steget till ett nytt företag. Nu är det ganska många år sedan. Och det blev en nytändning att byta arbetsgivare. Jag har dryg 30 år i branschen. Först som rörmontör i 20 år och efter det som arbetsledare. Nu är jag projektledare sedan starten av Umia Nord våren 2015.

Det var kända och duktiga personer i ledningen plus att Umiamodellen lockade. Och den fungerar verkligen. Ganska snabbt märkte jag att det gör skillnad när företagets filosofi går ut på att man ska samarbeta över teknikgränserna. Det är ju så här man vill jobba.

Jag tycker det är trivsamt och det ger en god stämning ute på byggena. Dessutom blir vi effektivare totalt sett. Umiamodellen märks även på fikarasterna. Montörerna sitter lite huller om buller, inte enbart med kollegerna inom sitt eget gebit.”


Joacim Holmqvist

Entreprenadmontör Elteknik

”Jag har jobbat här i Ystad i snart 20 år. Tidigare hette vi Elan El&VVS, men när grundaren gott och väl passerat pensions­åldern valde han att sälja våren 2019.

Övergången till Umia har gått smidigt och vi har hållits informerade. Det flyter på bra och känns som något av en nytändning på jobbet.

Umiamodellen, med samarbete över teknikgränser­na, liknar sättet vi redan arbetar på. Det känns intres­sant att det blir än mer uttalat nu när vi är Umia, men för oss montörer är det inga stora förändringar. Det är nog mest administrativa nyheter för projektledarna.

Det är fortsatt bra drag med jobb och jag trivs fint med mina arbetsuppgifter. Det är en intres­sant bransch.”


Sandra Åström

Servicetekniker Ventilationsteknik

”Efter runt tio år inom vård och omsorg samt jobb i skolan, bestämde jag mig för vidareutbildning och en ny bana i arbetslivet. Det har jag verkligen inte ångrat.

Jag gick en 2-årig utbildning till VVS-ingenjör på Yrkeshögskolan. Sen sökte jag jobb som kalkylator på Umia. Dom ringde upp och sa att tjänsten var tillsatt… ´Men vi har en tjänst som ventilationstekniker som är din om du vill´. Jag tackade ja och är verkligen helnöjd med det sätt som jag blivit mottagen på.

Samuel Ljungberg och sen Magnus Andersson har varit mina mentorer och det har funkat väldigt bra. Att jobba praktiskt är utvecklande och ger insikter som är värdefulla ifall jag går vidare till ett ingenjörsuppdrag. Men just nu trivs jag jättebra som tekniker.

Mest håller jag på med injusteringar på färdiga byggen. Är det större anläggningar åker vi oftast ut i par, men i villor och mindre hus åker man själv i egen servicebil. När jag bytte bransch fick jag ett rejält lönelyft. Det var kanske inte huvudsaken, men såklart är det ett plus när lönekuvertet växer.”


Mika Räisänen

Projektledare Fläktteknik

Mika började på Umia 2016 som ledande montör. Han har runt 25 års erfarenhet i branschen.

”Det var Umiamodellen som lockade. Jag kollade in hem­sidan och gillade upplägget. Jag är helnöjd att jag valde Umia.

Istället för tjafs mellan teknikområden, som det ofta kan vara i branschen, fokuserar vi på samarbete. Det är en stor fördel både för oss och kunderna.

Vill man utvecklas och ta nya steg inom företaget finns alla möjligheter. Jag själv är ett bevis för det. Det gick bra att gå från montör till projektledare och mer övergripande ansvar.”


Magnus Andersson

Servicetekniker Ventilationsteknik

”När Umia drog igång 2010 blev jag rekryterad. Jag trivdes bra, men efter tio år ville jag ändå testa något annat. Därför gick jag över till en stor branschjätte, men ganska snart kände jag att deras organisation inte alls var lika smidig som här.

Efter två år bestämde jag mig för att komma tillbaka till Umia. Det var trots allt en bra erfarenhet att byta arbetsgivare, men jag kan bara konstatera att Umia och Umiamodellen funkar väldigt bra. Det kan jag säga med runt 30 år i branschen.

Det känns som att vi är rätt unika. Det är öppna kanaler mellan teknikavdelningarna och enkelt att få besked om olika frågor.

Dom flesta installationer i dagens fastigheter hänger ju ihop på något sätt, så det är ett måste att olika teknikområden kan kommunicera på ett bra sätt. Jag tycker vi löser det på ett smidigt sätt.”


Mer information