Pressrum

2022-05-03 - Umia Ystad AB/Ystad

Umia Ystad på rymdprojekt i Chile

Umia Ystad finns med som expert på automation och kylteknik vid design och bygge av ett rymdteleskop på 3.300 meters höjd i Chile. Teleskopet blir ett avancerat redskap för att bl.a. studera Vintergatan och ”dark energy” i ett expanderande universum.

Dan Österberg (projektledare automation) och Rikard Persson (kyltekniker) har arbetat på plats i Chile med installation av utrustning, styr- och övervakningssystem för glidlager till teleskopet. Uppdraget genomförs i samarbete med företagen HYDX och SKF.

Projekterar – Designar – Bygger

Teleskopet byggs på Cerro Pachón-platån, ca 60 mil norr om huvudstaden Santiago. Teleskopet heter The Vera C. Rubin Observatory, ett sätt att hedra astronomen Vera Rubin. Umia Ystad finns även med och designar ytterligare tre teleskop på olika platser.

– Vår del i detta projekt är att vi projekterar, designar och bygger styr- och övervakningssystemet till hydraul-aggregatet, från HYDX, som förser teleskopets lagersystem, från SKF, med olja, berättar Dan Österberg.

Håller rätt temperatur

– Denna olja, tillsammans med lagerna, producerar en oljefilm tunnare än ett mycket tunt A4-papper så att teleskopet kan rotera. Oljefilmen får inte vara varmare än omgivningstemperaturen, så därför levererar vi ett kylsystem som ser till att rätt temperatur alltid hålls, vilket vi också styr och övervakar.

– I systemen övervakas allt man kan tänka sig gällande tryck, temperatur, flöde, samt tjockleken på oljefilmen. Om något fallerar, så övervakar och styr vårt system att teleskopet hinner stanna innan den viktiga oljefilmen försvinner, förklarar Dan Österberg.

Läs mer om The Vera C. Rubin Observatory >>

The Vera C. Rubin Observatory i Chile.